Geluk

Psychiater Dirk de Wachter: “Het fundament van ons bestaan is dat we het gevoel moeten hebben dat het zin heeft. Ik kan iets betekenen voor de ander. Ik kan in de context waarin ik leef gezien worden. Mijn leven krijgt zin omdat het in de blik van de ander wordt gezien. In onze verkruimelde samenleving, waar meer en meer ikkigheid en individualiteit ontstaan is, is dat een probleem.”

Lees verder

Shirine-Reichert-Conflict

Conflict

Mediator, rechter en raadsheer-plaatsvervangend bij de Centrale Raad van Beroep Shirine Reichert (1970) benoemt als mediator pijnlijke thema’s, maar ze luistert ook naar wat er níet wordt gezegd. “Vaak kom je erachter dat de essentie van veel conflicten is dat de basisbehoeften van mensen geschonden zijn: ze voelen zich niet gezien, niet erkend of afgewezen.”

Lees verder

Vertrouwen

“De kwaliteit van onze relaties is het fundament van ons leven. Dat mensen geen of weinig verbintenis met anderen ervaren is daarom volgens mij een crisis, of misschien wel dé echte crisis van deze tijd”

Lees verder

Rolvast

‘Dat het respect voor de oudere generatie in deze tijd niet meer vanzelfsprekend is, vind ik niet per se een verkeerde ontwikkeling. Je moet wat je zegt wel waarmaken, en dat geldt zeker voor mensen die hoog van de toren blazen.’, dat zegt Gerdi Verbeet.

Lees verder

Dialoog

‘Dingen bij de bron aanpakken kun je alleen maar doen door echt te luisteren naar wat er speelt. Dat houdt ook in: voorbij de woorden luisteren, stilstaan bij wat er niet wordt gezegd en dialoog voeren waarin alle perspectieven gelijkwaardig zijn. Als je een vraagstuk bij de bron niet goed definieert, zullen de stappen die volgen het steeds net níet zijn’, dat zegt Laurentien van Oranje.

Lees verder

Cocon

Je zou kunnen zeggen dat ik met schilderijen mijn eigen omgeving creëer waar ik op een bepaald moment behoefte aan heb’ dat zegt kunstschilder Ans Markus. ‘Kunstenaars zijn altijd aan het zoeken, daar gaat het om. Je vraagt jezelf voortdurend af: hoe is het bedoeld? Kan het anders? Ik denk dat dat een kern is van een betekenisvol leven.’

Lees verder