Verbeelding

Haast is een van de grootste vijanden voor een gezond geestelijk leven. Graag zou ik daaraan toevoegen: ban de haast zo meedogenloos mogelijk uit je leven, en maak meer tijd voor resonantieruimte waar je richting en rust kunt vinden.

Lees verder

Afgrenzen

Haast is een van de grootste vijanden voor een gezond geestelijk leven. Graag zou ik daaraan toevoegen: ban de haast zo meedogenloos mogelijk uit je leven, en maak meer tijd voor resonantieruimte waar je richting en rust kunt vinden.

Lees verder

Waarheid

, ‘Tegenwoordig moeten we leren te leven in een wereld waar geen grote waarheden meer zijn’, dat zegt André Klukhuhn (1940), scheikundige, filosoof, voormalig directeur … Lees verder

Mardjan Seighali - Geroepen

Geroepen

Ex-politiek gevangene, mensenrechtenactivist en voorzitter van het Humanistisch Verbond Mardjan Seighali: “Als een van de weinigen van mijn generatie van politieke gevangenen in Iran ben ik vrijgekomen. Die periode bepaalt mijn leven tot op de dag van vandaag. Hij roept zoveel vragen op. Wat geeft mij het recht om door te gaan in het leven?””De leegte die mensen soms in hun bestaan kunnen voelen is mij niet gegeven. De periode in de gevangenis heeft mij extra moed gegeven om er te zijn.”

Lees verder

Geluk

Psychiater Dirk de Wachter: “Het fundament van ons bestaan is dat we het gevoel moeten hebben dat het zin heeft. Ik kan iets betekenen voor de ander. Ik kan in de context waarin ik leef gezien worden. Mijn leven krijgt zin omdat het in de blik van de ander wordt gezien. In onze verkruimelde samenleving, waar meer en meer ikkigheid en individualiteit ontstaan is, is dat een probleem.”

Lees verder

Shirine-Reichert-Conflict

Conflict

Mediator, rechter en raadsheer-plaatsvervangend bij de Centrale Raad van Beroep Shirine Reichert (1970) benoemt als mediator pijnlijke thema’s, maar ze luistert ook naar wat er níet wordt gezegd. “Vaak kom je erachter dat de essentie van veel conflicten is dat de basisbehoeften van mensen geschonden zijn: ze voelen zich niet gezien, niet erkend of afgewezen.”

Lees verder