Bericht #4: Wat kan ik verwachten van een retraite?

Ik heb de laatste maanden veel meegemaakt en vraag me af of het een goed moment voor mij is om deel te nemen.

Baukje – Utrecht.

Beste Baukje,

‘Je vindt de zin van leven niet op je eigen akkertje’

Dat zei broeder Henk twee jaar geleden toen ik met hem sprak over de ruimte die het klooster biedt, om ‘even niks te moeten’ en in samenspraak met mensen een nieuw bewustzijn, een nieuw besef, of de wil tot verandering te laten ontwaken. 

Een retraite biedt ruimte voor zelfonderzoek en gelegenheid om in een groep even uit het dagelijkse leven te stappen. De letterlijke vertaling van retraite is jezelf terugtrekken. Mijn ervaring is dat het je helpt om beter te voelen hoe het echt met je gaat en welke vragen – waar je je misschien niet eens bewust van bent – op dit moment voor je spelen. Zo kwam ik er zelf achter, tijdens een periode dat ik me uit het dagelijks leven had teruggetrokken, dat het tijd was om iets nieuws te beginnen en dat ik mocht vertrouwen op de kracht die schuilt in het nieuwe. 

De impact van een retraite is heel persoonlijk en voor iedereen verschillend. 

Ter inspiratie maak ik (in de begeleiding) gebruik van de vele gesprekken en videoportretten die mij in de loop van de jaren zoveel nieuwe inzichten hebben gegeven rond de hoofdvraag: hoe vinden we houvast in een tijd waarin niets meer vanzelfsprekend is. Tijdens de retraitedagen is er voldoende ruimte en rust om te onderzoeken hoe de inzichten bij de individuele deelnemers resoneren en – wanneer je dat wilt – over in gesprek te gaan. 

‘Ruimte maken zodat er wakker kan worden wat er altijd al in jezelf is. Daarvoor is het noodzakelijk om het alledaagse, wat je zo in beslag neemt, dat je dat even terzijde laat en de tijd en ruimte neem om te twijfelen, te verkennen en te zien wat zich aan jou kan openbaren. Dichter bij de bron van leven komen. Het gebeurt in dat samenzijn van mensen, dat vragen wakker worden. Dat te zoeken, dat is retraite.’

– Broeder Henk.

Ik denk dat grote levenservaringen wel helpen om daarbij stil te staan, maar ik denk niet dat het nodig is. Ik denk dat het voor iedereen, elk moment van de dag goed is om jezelf de vraag te stellen: Waar nodigt het leven mij op dit moment toe uit? In plaats van het om te draaien en het accent te leggen op: wat wil ik van het leven? Dat is veel meer de houding geworden zoals veel mensen in het leven staan, maar een hele andere beweging is om je meer te laten bewegen door het leven en je af te vragen wat wil het leven van mij op dit moment?

De komende maanden bieden we verschillende mogelijkheden aan in klooster Huissen. 

Spreekt een inspiratiediner in het klooster je aan, of een hele inspiratiedag, of ben je in de gelegenheidheid om deel te nemen aan een 3-daagse retraite? Bekijk het programma in de agenda

Van harte, Roek