Bericht #1 – Hoe kom je tot de keuze van mensen waarmee je in gesprek gaat?

Hoe kom je tot de keuze van mensen waarmee je in gesprek gaat? Wie staat er nog om je verlanglijst?

Marianne, Deventer

Beste Marianne,

Je stelt me een vraag die ik moeilijk vind om eenduidig te beantwoorden. Er is geen vooropgezet plan en vaak komen de personen intuïtief in me op (meestal als ik in de ochtend aan het wandelen ben, wat voor mij toch een soort meditatie is om de dag mee te beginnen). Daarnaast komt het voor dat ik bijvoorbeeld over iemand lees en mijn nieuwsgierigheid plotseling wordt getrokken. Het kunnen verschillende redenen zijn en soms weet ik het zelfs niet waarom ik iemand vraag en laat me door de ontmoeting graag verrassen.

Onlangs kwam ik bijvoorbeeld een gedicht tegen van iemand dat al lang geleden was geschreven. Waarom weet ik niet, maar een paar regels uit het gedicht bleven de hele dag bij me en daardoor ging ik op zoek naar de auteur die, inmiddels op leeftijd, in afzondering blijkt te leven in een klein dorpje in Friesland. Het is een prachtige ontmoeting geworden waar ik binnenkort meer over zal delen.

Maar vaak
Ben ik alleen met het woord
Dat op papier staat
Dat mij niet aanraakt

Een verlanglijst heb ik niet. Ik heb erop leren vertrouwen dat in de loop van de tijd wel duidelijk zal worden met wie ik in gesprek mag gaan. Op dit moment laat ik me daarin vooral leiden door vragen als: ‘Wat is ons oriëntatiepunt? Hoe vinden we houvast? In een tijd dat niets meer vanzelfsprekend is.’

Roek