NPO Radio 4: Een goedemorgen met…

Zaterdag 2 juli presenteert schrijver Roek Lips Een goedemorgen met…

In zijn nieuwe boek Wie kies je om te zijn gaat journalist, schrijver en inspirator Roek Lips in gesprek met ruim vijftig denkers over welke wegen we als mensen kunnen bewandelen naar de toekomst, naar een goede vorm van samenleven met elkaar en de wereld om ons heen.

Roek Lips wordt geboren in 1961 in Spijkenisse in een orthodox christelijk gezin. Zijn vader is directeur van een internaat voor schipperskinderen en zijn moeder onderwijzeres. Na de middelbare school studeert Lips aan de sociale academie De Nijenburgh. Begin jaren tachtig start hij als freelancer bij de omroep. Hij werkt onder meer mee aan de talkshow van Sonja Barend en Spijkers met koppen. Lips klimt op tot TV-manager, en wordt tenslotte verantwoordelijk voor de programmering van Nederland 1 en daarna van Nederland 3. Als in 2011 zijn 18-jarige zoon Job verdrinkt in zee bij de Spaanse stad San Sebastian geeft hij zijn leven een andere wending. In Trouw zegt hij daarover:

‘Vroeger speelde ik het baasje bij de Publieke Omroep. Er zat een authentieke kant aan, maar het bleef uiteindelijk toch een rol. Of ik nu steeds meer mezelf word weet ik niet, maar ik streef er wel naar en ik doe in elk geval veel minder alsof.’

Zijn verwerkingsproces beschrijft hij enkele jaren later in het ontroerende Het boek Job. Lips neemt afscheid van de omroep en begint een eigen bedrijf, De Ontwikkelgroep. En op zijn website nieuweleiders.nl praat hij met schrijvers, politici, kunstenaars, filosofen, wetenschappers, geestelijken – en ook musici – over hun visie op verleden, heden en vooral de toekomst. In zijn boek Wie kies je om te zijn maakt hij een voorlopige balans op van die ‘gesprekken en gedachten over een nieuwe tijd’.

NPO Radio 4 Een goede morgen met… 2 jul. 2022